Hva skal du gjøre i høstferien?

Jeg skal kose meg med fine turer i fjellet rundt hytta og jeg skal gjøre hytta klar for vinteren. Dette er en rutine jeg har lagt til meg for å ta vare på hytta. Mange har spurt meg om hva det er jeg gjør for å gjøre hytta klar for vinteren og det skal jeg fortelle deg:

Torvtaket.

Det første jeg gjør er å slå torvtaket. Høstferien er en fin tid å gjøre det på, da har det rukket å frø seg slik at etterveksten blir fin. Det gir meg også en fin mulighet å se om det det er noen uønskede planter som har fått fotfeste, spesielt ser jeg etter trær og busker som eventuelt kommer opp, disse kan ødelegge undertaket og forårsake lekkasje. Hvis noe har kommet opp, tar jeg det opp med rota.

Takrennene.

Etter å ha slått torvtaket, rensker jeg alle takrenner slik at de er klare til å gjøre nytte for seg i forbindelse med snøsmeltingen. Jeg sjekker også fallet i rennene slik at det ikke skal danne seg dammer og issvuller i rennene. Til slutt slår jeg vann i takrennen for å sjekke nedløpsrørene.

Pipa.

Mens jeg holder på oppe på taket feier jeg pipa samtidig slik at dette også er gjort. Det er kjempeenkelt og utstyret koster nesten ingenting. Husk å lukke ovnsdører slik at du ikke fyller hytta med sot. Åpne askeluka forsiktig og ta ut asken og sotet som er børstet løs.

Ring Hytta Varm løsningen.

I høstferien går jeg også over til det jeg kaller for «vinter innstillinger» på min ring hytta varm løsning. Da setter jeg spare temperaturen til 8 grader, det har vist seg å fungere godt hos oss på vår hytte. Disse innstillingene gjelder for alle panelovner og varmekabler. Komfort temperaturen setter jeg til 20 grader. Utstyret jeg bruker en GSM Eco Comfort med trådløse gulvtermostater av typen SI-3 og plug-in moduler i panelovnene.

På soverommene har jeg små panelovner som jeg skrur på. Disse er har innebygd termostat og den setter jeg også til 8 grader. Dette gjør at jeg holder rommet temperert og tørt.

Lafteknuter.

Jeg går også over alle lafteknutene. Det høres komplisert ut men er veldig enkelt. En av kveldene stryker jeg bare bare hånden over alle hjørnene i hytta for å kjenne etter trekk. Det er lettere å kjenne trekken hvis det er varmt inne, kaldt ute og fyr i peisen. Kjenner jeg trekk dytter jeg litt mineralull inn i sprekken. 

Utemøbler.

De utemøblene som står ute hele året får en omgang med beis på alle vannrette flater slik at de tåler vinteren litt bedre og holder seg lengre.

Ellers så er vi påpasselig med å stenge vannet når vi forlater hytta. Hvis vi vet at det er lenge til vi skal på hytta igjen om vinteren slå jeg en skvett med frostveske i alle vaskene, slukene og i do. Da er jeg trygg på at hytta er sikker.

Det er helt sikker mange som gjør det samme og mere til, men dette er en vane jeg har lagt meg til.

God hytte høst.

 
Kategori: 

Sign up for our newsletter