You are currently viewing Ikke spar deg til frostskader

Ikke spar deg til frostskader

“Winter is coming” sier de i Game of Thrones og det stemmer bra med været og temperaturen her til lands nå også. Enkelte steder har de allerede kjørt opp skispor.

Et spørsmål vi ofte får på denne tiden av året er: Hvilken temperatur skal jeg ha på hytta når jeg ikke er der om vinteren?

Svaret vil være ulikt for de aller fleste hytter siden de alle er forskjellige. Men en ting er sikket, det lønner seg ikke å spare seg til frostskader.

Rom med innlagt vann.

I rom med innlagt vann anbefaler vi at sparetemperaturen ligger mellom 8°C og 14°C. Hvor lav sparetemperatur du skal ha må du selv bestemme på bakgrunn av isolasjon, vindtetthet, plassering av vannrør, hyttas beliggenhet og hvor mye effekt (varme) det er installert.

Det som er lurt er å montere en trådløs temperaturføler i disse rommene slik at du kan logge temperaturen og lære mer om hvor mye/lite strøm du trenger å bruke for være sikker på at det er frostfritt på kristiske steder.

I tillegg lønner det seg å lukke døren til disse rommene når dere reiser fra hytta. Da bruker du strømmen mer effektivt.

Rom uten innlagt vann

På et soverom eller en loftstue uten innlagt vann kan sparetemperaturen være mye lavere enn på et bad eller kjøkken hvor det er vannrør. Det er lurt å ha på en liten lunk på slik at du unngår at den råe kalde lufta setter seg idyner og sengetøy.

Generelle gode råd

1. Tøm vannrør: En av de mest kritiske trinnene for å unngå frostskader er å tømme vannrørene ordentlig. Dette inkluderer vanntanker, rør og kraner. Steng av hovedkrana på vanninntaket og la kranene være åpne for å tømme vannet fullstendig. Hvis du ikke tømmer systemet, kan vann fryse i rørene og føre til lekkasjer eller sprengte rør.

2. Isoler utsatte rør: Hvis du velger å ikke tømme vannsystemet, bør du isolere utsatte rør og kraner. Dette kan gjøres ved å bruke varmekabler eller isolasjonsmatter. Sørg for å sjekke isolasjonen jevnlig for å sikre at den er i god stand.

3. La døren på oppvaskmaskinen stå åpen. Dette luft får sirkulere bedre og at døren ikke fungerer som isolasjon for å holde varmen uten.

4. La skapdøren under vasken på kjøkkenet stå åpen. Det samme gjelder for dørene under vasken på baderomsinnredningen. Selv om disse er tynne så virker de isolerende for at varmen i rommet skal trenge inn.

6. Sjekk vinduene og dørene: Sjekk om det er utette vinduer og dører som kan gjøre at kald luft trenger inn. Tetningslister og isolasjon rundt vinduer og dører kan bidra til å forhindre at varmen slipper ut og kulden kommer inn.

7. Overvåk hytta: Dersom du ikke skal besøke hytta i løpet av vinteren, kan du be en vaktmester eller en pålitelig nabo om å sjekke på hytta jevnlig. Dette kan bidra til å oppdage eventuelle problemer tidlig og forhindre større skader.

8. Følg med på værvarselet: Hold deg oppdatert på værmeldingene for hytteområdet ditt. Dette kan hjelpe deg med å forberede deg på ekstreme værforhold og ta nødvendige forholdsregler i god tid.

Ved å ta disse forholdsreglene kan du unngå de ubehagelige overraskelsene frostskader kan føre med seg.